OKUMAK ÖZGÜRLEŞTİRİR.

Okumak; vazgeçilmez bir haktır, çocukların eğitimi, insanın kendini geliştirmesi, bilginin yayılması, kültürün korunması ve yayılması için olmazsa olmaz bir eylemdir.

Tevfik Fikret Okulları olarak 2001 yılından bu yana her gün aynı saatte, hep birlikte (öğrenciler, öğretmenler ve çalışanlar) 15 dakika boyunca sessizce kitap okuyoruz. Her gün öğle arasından sonra saat 13.35’te herkes kendi seçtiği kitabı okumaya dalıyor. Gazete, dergi, okul kitabı okumuyoruz; dili, konusu veya türü ne olursa olsun mutlaka bir kitap seçiyoruz ve sayfaların arasında kayboluyoruz. Bu yüzden tablet, telefon ve bilgisayar ekranından da okumuyoruz.

Belirli bir müfredata ve konuya bağlı kalmadan, herhangi bir kontrol olmaksızın sadece özgür olmak ve keyif almak için kitap okuyoruz. Genel olarak bütün öğrencilerimiz yanlarında bir kitap getiriyor ama şu an 20.000’den fazla kitap bulunan kütüphanemizle de okuma özgürlüğünü destekliyoruz.

Okuma zamanı uygulamamızı 2015 yılında Fransa’nın Brive şehrinde düzenlenen kitap fuarında kitapseverlerle paylaştık. Özgün uygulamamız hem beğeniyle karşılandı hem de “Silence! On lit” derneğine ilham oldu. Fransa’da aktif olarak görev yapan dernek okuma zamanı uygulamamızın yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ediyor. Bugün Fransa’da da birçok okul Tevfik Fikret Okullarını örnek alarak okuma zamanı yapıyor artık.

“Silence! On lit” derneğinin sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.